Projekt “OD SPLITA MORU”

Podvodno istraživački klub Mornar (PIK MORNAR) iz Splita, organizirao je te uspješno realizirao multimedijalni ekološki projekt iz područja zaštite okoliša, naziva „Od Splita moru“,a koji je prepoznat i sufinanciran kao projekt od interesa Grada Splita za 2021. godinu.


Ističe se posebni dio programa u kojem je sudjelovao dječji vrtić „Bosiljak“ s odgojiteljicama Jelenom Buzov i Gordanom Cetinić Koća te njihova vrtićka grupa. Djeca su prikupljala otpad s plaža, proučila vijek razgradnje prikupljenih otpadaka te napravila informativno edukativni pano i likovne radove.

May be an image of child, standing, sitting and outdoors


Cilj tog dijela programa je bila edukacija najmlađih o zaštiti našeg mora.


Studenti Umjetničke akademije Split, Ivna Blažević, Matea Biočina i Toni Minigo zajedno s profesoricama doc.dr.art. Gloria Oreb te arheologinji i povjesničarki umjetnosti Tei Katunarić Kirjakov oslikale su mural na vanjskom zidu klupske zgrade PIK Mornara posvećenog upravo ovoj važnoj eko akciji. Oslikani mural je trajni poklon i spomen Gradu Splitu na očuvanje i zaštitu mora.

May be an image of one or more people, people standing and outdoors


Dana 26. lipnja 2021. godine, kao finalni dio projekta, održana je eko akcija koja je okupila brojne sudionike i to 80ak članova ronilačkih klubova RK GIRIČIĆ, RK ŠINUT, RK ZENTA, REK PODSTRANA, UPA ROSTRUM, REK HVIDR-a, CIAN d.o.o. te KŠR JADRANA.

May be an image of one or more people, people standing and outdoors


Područje čišćenja podmorja obuhvaćalo je pomorski prostor Sustipana do uvale Zvončac uključujući lučicu Jadran čiji članovi su sudjelovali te doprinjeli ovoj eko akciji. Zbog iznimno nepristupačnog terena organizacija je bila zahtjevna. Eko akcija se realizirala uz pomoć brodica navedenih klubova i Cian d.o.o.-a.

May be an image of one or more people and body of water


Izvađeno je 6 kubika raznovrsnog smeća što ne čudi jer se to područje nije čistilo od same izgradnje lučica. Zbog velike količine otpada, područje je bilo nemoguće u cijelosti očistiti. Stoga, Pik Mornar planira i u budućnosti provoditi eko akcije na navedenom području.

May be an image of one or more people, crustacean and outdoors

Cijeli događaj su popratili fotografi Nenad Stanić i Roko Pavlinušić.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad