Zaštita podmorskog arheološkog nalazišta Spinut

PODVODNO ISTRAŽIVAČKI KLUB MORNAR je 9.10.2021. g. obavio dodatnu zaštitu podvodnog arheološkog nalazišta na Spinutu. Član kluba Neno Rokov uočio je da iz pijeska viri nekoliko amfora koje nisu prekrivene već postavljenim zaštitnim metalnim mrežištem.

Konzervatorski Odsjek u Splitu prihvatio je prijedlog kluba PIK MORNAR da se lokalitet dodatno zaštiti. U suradnji s Pomorskim muzejem iz Splita koji je financirao nabavku materijala članovi PIK MORNARA volonterski su postavili zaštitne mreže nad novootkrivenim amoforama.

Samo nalazište otkriveno je 1958. g. kada je veliko nevrijeme razgrnulo pijesak s  morskog dna te se pojavilo više amfora na dnu mora na kupalištu pored veslačkog kluba Gusar.

Amfore su s dna mora u Arheološki muzej na karetu s balinjerama donjeli momci koji su se na kupalištu kupali. Nalzište je privuklo pažnju stručnjaka te su napravljena probna istraživanja 1974. g. Zaključeno je da se radi o priobalnoj konstrukciji napravljenoj na močvarnom tlu, a koja se sastoji od kamenog nasipa, drvenih pilona i amfora donešenih s područja današnje Španjolske i Sjeverne Afrike.

Lokalitet se više nije istraživao do 2002.g. kada su članovi PIK MORNARA uočili devastaciju nalazišta i u suradnji s arheolozima postavili zaštitnu metalnu mrežu iznad amfora te su inicirali ponovna istraživanja lokaliteta koja su se odvijala 2006. i 2007. g.

Arheološke sonde dale su brojne informacije o životu splitskog poluotoka u antici. Zaštitno mrežište čuva lokalitet do ponovnog istraživanja kada će nam arheološki nalazi ispričati neotkrivene tajne antičkih Splićana.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad